GY.I.K. Nem kapott választ kérdésére? Elérhetőségek
Keresés
Főoldal
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ügyfélszolgálati Portálja

Egészségbiztosítás és egyéb finanszírozás

Az uniós rendeletekkel való összhang megteremtése érdekében kizárásra kerül a megállapodás alapján egészségügyi ellátásra jogosultak köre az egészségügyi ellátások külföldön történő igénybevételéből.

Az Egészségbiztosítási Alap védelme érdekében pontosításra kerül az életvitelszerűen külföldön tartózkodók által történő jogosulatlanul igénybe vett szolgáltatás megtérítésére vonatkozó szabályozás.

Kiterjesztésre kerül azon személyi körre is a biztosításra és annak megszűnésére vonatkozó bejelentési kötelezettség, akik az adott nemzeti jogi szabályozás miatt nem az uniós rendeletek hatálya alá tartozó biztosítónál rendelkeznek biztosítással.

A közfinanszírozott egészségügyi szakellátók kötelezettségállományukról havonta kötelesek az OEP felé adatot szolgáltatni.

Bevezetésre került a GYED extra, melynek keretében 2014 januárjától a gyermek egy éves korát követően korlátozás nélkül végezhet kereső tevékenységet a gyermekgondozási támogatás igénybe vétele mellett a szülő.

A gyermekgondozási ellátások folyósítása ideje alatt született újabb gyermek esetén a korábbi ellátás továbbfolyósításra kerül, a jogosultsági idő teljes időtartamára.

Lehetővé válik továbbá, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyermekgondozási díjra szerezzen jogosultságot.

2014. január 1-jétől a járóbeteg-szakellátás területén a degressziós sávok, illetve mértékek visszaállításra kerültek, így a többletteljesítményt az OEP 10 százalékig 30 százalékos, 10 és 20 százalék között 20 százalékos alapdíjjal számolja el.

A következő ellátásokkal bővült a TVK-mentes (teljesítmény-volumen korlát) ellátások köre:
  • vérzéses agyi aneurysmák invazív kezelései,
  • égéssebészeti ellátást igénylő esetek,
  • gasztrointesztinális vérzéses esetek,
  • transzplantáció (listára kerüléshez és azon maradáshoz szükséges előzetes vizsgálatok),
  • PIC3-ban végzett ellátások,
  • a gyermek haematológiai ellátások.

Az intézményi TVK-n felül finanszírozható ellátások körében lehetővé tesszük a vastagbélszűrés során kiszűrtek követő ellátásaira vonatkozóan egyes beavatkozások finanszírozását. A módosítás a háziorvosok közreműködésével pilotprogram keretében megvalósuló vastagbélszűrés támogatására szolgál. A pilotprogram Heves, Nógrád és Győr-Moson–Sopron megyében 2013-2104. évben valósul meg, valamint Csongrád megyében idén kezdődik.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Lábléc

Székhely: 1054 Budapest V. Szemere u. 6. (Bejárat Honvéd utca 13-15. felől)
Telefon: szociális ügyekben: (06-1) 795-3168

oktatási és egészségügyi ügyekben: (06-1) 795-4755


Adatvédelmi tájékoztató

Link küldés
.
Cikk nyomtatás