GY.I.K. Nem kapott választ kérdésére? Elérhetőségek
Keresés
Főoldal
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ügyfélszolgálati Portálja

Gyógyszerellátás

Az ellátásbiztonság erősítése érdekében az Országgyűlés számos olyan döntést hozott, amelynek köszönhetően széles körben elérhetőek maradnak a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek. Így a betegek által legkedvezményesebben elérhető ún. preferált referencia ársávba tartozó gyógyszerek köre kiszélesedik, így az eddigi 10% helyett 15%-osra emelkedik az a tartomány, amelyben az egészségbiztosító által lefolytatott eljárás során a gyógyszerek a preferált státusszal kapcsolatos támogatási előnyöket élvezik. Továbbá módosul a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásból történő kizárásának feltétele: a referencia árhoz viszonyított ún. delistázási korlát a biológiai gyógyszerek esetében 30%-ról 50%-ra, a hatóanyag-alapú és a terápiás fix elven működő támogatási csoportok esetében 60%-ról 100%-ra emelkedik.
Az ellátásbiztonság erősödik azáltal is, hogy csökken a gyártókat terhelő befizetési kötelezettség a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekre és az anyatej-helyettesítő, és anyatej-kiegészítő tápszerek esetében
Bevezettük a kedvezményezetti státusszal rendelkező gyógyszer kategóriáját is. Ugyanis hosszú évek óta megoldatlan probléma, hogy olyan készítmények kerültek ki a magyarországi gyógyszer-nyilvántartásból, amelyek kis forgalmúak és/vagy viszonylagosan alacsony árúak, terápiás szempontból azonban nélkülözhetetlen hatóanyagot tartalmaznak. A forgalmazók tájékoztatása szerint a hazai piacról történő kivonás hátterében az alacsony betegszám, a forgalomba hozatali engedély fenntartásának magas adminisztrációs költsége és az alacsony betegszám miatti kis gyógyszermennyiség magyar csomagolású kiszerelésének magas gyártási és logisztikai költsége állt. A hazai forgalomba hozatali engedélyek megszűnésével a betegek jelenleg ezekhez a készítményekhez csak egyedi beszerzés útján, körülményesen juthatnak hozzá. Ennek elkerülése érdekében a társadalombiztosítás garantált keretösszegig nyújt ezen gyógyszerekhez az ártámogatást és az állam a hatósági adminisztratív eljárások tekintetében is díjkedvezményt biztosít. Cserébe a forgalomba hozatali engedély jogosultjának vállalnia kell a folyamatos gyógyszerellátást a magyar betegek számára.
 
2014. január 1-jétől a közforgalmú gyógyszertárakat működtető vállalkozásokban biztosítani szükséges a 25%-kot meghaladó gyógyszerészi tulajdont. A 2011. január 1-jétől hatályos jogszabálynak a 2330 közforgalmú patikából 2013 december elejére csak 187 gyógyszertár nem felelt meg, de az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása szerint a társasági szerződés módosítása minden esetben folyamatban volt. A patikai működtetéshez szükséges 25 vagy 50%-ot meghaladó gyógyszerészi tulajdon megszerzéséhez kínált hitelprogram és tőkeprogram kedvező feltételekkel vehető igénybe. A költségvetésben nevesített, a patikai működést segítő források hozzájárultak ahhoz, hogy a patikák jövedelmezősége növekedett, és a 2010. évi adatokhoz képest kevesebb, mint a felére csökkent a veszteséges gyógyszertárak száma. A gyógyszertári kintlévőségek aránya is 30 százalékkal csökkent a 2010-es adatokhoz képest.
Meghallva a betegszervezetek kérését az országgyűlés lehetővé teszi valamennyi nem TB támogatott és bizonyos TB támogatott gyógyászati segédeszközök közreműködő útján történő házhozszállítását. Az érintett gyógyászati segédeszközök körét a januárban megjelenő miniszteri rendelet fogja tartalmazni (egyelőre belső információ: a miniszteri rendelet a TB támogatott gyógyászati segédeszközök körében a sztómazsákok és defekálási eszközök, illetve az inkontinencia betétek esetében teszi lehetővé majd a könnyített – azaz közreműködő útján történő - házhozszállítást).
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Lábléc

Székhely: 1054 Budapest V. Szemere u. 6. (Bejárat Honvéd utca 13-15. felől)
Telefon: szociális ügyekben: (06-1) 795-3168

oktatási és egészségügyi ügyekben: (06-1) 795-4755


Adatvédelmi tájékoztató

Link küldés
.
Cikk nyomtatás