GY.I.K. Nem kapott választ kérdésére? Elérhetőségek
Alapértelmezett színséma Nagykontrasztú színséma
Keresés
Főoldal
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ügyfélszolgálati Portálja
Gyógyszerellátás
Az ellátásbiztonság erősítése érdekében az Országgyűlés számos olyan döntést hozott, amelynek köszönhetően széles körben elérhetőek maradnak a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek. Így a betegek által legkedvezményesebben elérhető ún. preferált referencia ársávba tartozó gyógyszerek köre kiszélesedik, így az eddigi 10% helyett 15%-osra emelkedik az a tartomány, amelyben az egészségbiztosító által lefolytatott eljárás során a gyógyszerek a preferált státusszal kapcsolatos támogatási előnyöket élvezik. Továbbá módosul a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásból történő kizárásának feltétele: a referencia árhoz viszonyított ún. delistázási korlát a biológiai gyógyszerek esetében 30%-ról 50%-ra, a hatóanyag-alapú és a terápiás fix elven működő támogatási csoportok esetében 60%-ról 100%-ra emelkedik.
Az ellátásbiztonság erősödik azáltal is, hogy csökken a gyártókat terhelő befizetési kötelezettség a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekre és az anyatej-helyettesítő, és anyatej-kiegészítő tápszerek esetében
Bevezettük a kedvezményezetti státusszal rendelkező gyógyszer kategóriáját is. Ugyanis hosszú évek óta megoldatlan probléma, hogy olyan készítmények kerültek ki a magyarországi gyógyszer-nyilvántartásból, amelyek kis forgalmúak és/vagy viszonylagosan alacsony árúak, terápiás szempontból azonban nélkülözhetetlen hatóanyagot tartalmaznak. A forgalmazók tájékoztatása szerint a hazai piacról történő kivonás hátterében az alacsony betegszám, a forgalomba hozatali engedély fenntartásának magas adminisztrációs költsége és az alacsony betegszám miatti kis gyógyszermennyiség magyar csomagolású kiszerelésének magas gyártási és logisztikai költsége állt. A hazai forgalomba hozatali engedélyek megszűnésével a betegek jelenleg ezekhez a készítményekhez csak egyedi beszerzés útján, körülményesen juthatnak hozzá. Ennek elkerülése érdekében a társadalombiztosítás garantált keretösszegig nyújt ezen gyógyszerekhez az ártámogatást és az állam a hatósági adminisztratív eljárások tekintetében is díjkedvezményt biztosít. Cserébe a forgalomba hozatali engedély jogosultjának vállalnia kell a folyamatos gyógyszerellátást a magyar betegek számára.
 
2014. január 1-jétől a közforgalmú gyógyszertárakat működtető vállalkozásokban biztosítani szükséges a 25%-kot meghaladó gyógyszerészi tulajdont. A 2011. január 1-jétől hatályos jogszabálynak a 2330 közforgalmú patikából 2013 december elejére csak 187 gyógyszertár nem felelt meg, de az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása szerint a társasági szerződés módosítása minden esetben folyamatban volt. A patikai működtetéshez szükséges 25 vagy 50%-ot meghaladó gyógyszerészi tulajdon megszerzéséhez kínált hitelprogram és tőkeprogram kedvező feltételekkel vehető igénybe. A költségvetésben nevesített, a patikai működést segítő források hozzájárultak ahhoz, hogy a patikák jövedelmezősége növekedett, és a 2010. évi adatokhoz képest kevesebb, mint a felére csökkent a veszteséges gyógyszertárak száma. A gyógyszertári kintlévőségek aránya is 30 százalékkal csökkent a 2010-es adatokhoz képest.
Meghallva a betegszervezetek kérését az országgyűlés lehetővé teszi valamennyi nem TB támogatott és bizonyos TB támogatott gyógyászati segédeszközök közreműködő útján történő házhozszállítását. Az érintett gyógyászati segédeszközök körét a januárban megjelenő miniszteri rendelet fogja tartalmazni (egyelőre belső információ: a miniszteri rendelet a TB támogatott gyógyászati segédeszközök körében a sztómazsákok és defekálási eszközök, illetve az inkontinencia betétek esetében teszi lehetővé majd a könnyített – azaz közreműködő útján történő - házhozszállítást).
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Ügyfélszolgálat
Lábléc
Székhely: 1055 Budapest V. Szalay u. 10-14. (Bejárat Honvéd utca - Szalay utca sarok)
Telefon: szociális ügyekben: (06-1) 795-3168

oktatási és egészségügyi ügyekben: (06-1) 795-4755Link küldés
.
Cikk nyomtatás