GY.I.K. Nem kapott választ kérdésére? Elérhetőségek
Keresés
Főoldal
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ügyfélszolgálati Portálja

Nemzetközi ügyek

2013. évi CLII. törvény a Magyarország és Japán között a szociális biztonságról szóló egyezmény kihirdetéséről.
 
Magyarország folyamatosan fejleszti kétoldalú szociális biztonsági együttműködéseit, ebbe a folyamatba illeszkedik az érintett Egyezmény aláírása és kihirdetése.
 
Az Egyezmény közvetlen célja a két ország között a szociális biztonsági kapcsolatok rendezésével a munkavállalók mozgásának, valamint ennek eredményeként a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésének elősegítése.
 
Az Egyezmény alapvetően rendezi az egyik ország állampolgárának társadalombiztosítási jogviszonyát a rá vonatkozó jog meghatározásával abban az esetben, ha a másik ország területén végez munkát. Biztosítja a magyar és a japán jog szerinti öregségi, valamint halál esetén járó nyugellátásokra jogosultságot szerzett személyek részére megszerzett jogaik megőrzését abban az esetben is, ha mindkét ország nyugdíjbiztosítási rendszereiben szereznek biztosítási időt. Az Egyezmény lehetővé teszi, hogy a hosszabb távon kiküldetés keretében végzett munkavégzés (önálló vállalkozói tevékenység) esetén a másik szerződő fél területére kiküldött személy a kiküldő állam joghatósága alatt maradjon és abban az államban tartsa meg biztosítási jogviszonyát (teljesítse a társadalombiztosítással összefüggő, különösen járulékfizetésre vonatkozó kötelezettségeit).
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Lábléc

Székhely: 1054 Budapest V. Szemere u. 6. (Bejárat Honvéd utca 13-15. felől)
Telefon: szociális ügyekben: (06-1) 795-3168

oktatási és egészségügyi ügyekben: (06-1) 795-4755


Adatvédelmi tájékoztató

Link küldés
.
Cikk nyomtatás