GY.I.K. Nem kapott választ kérdésére? Elérhetőségek
Alapértelmezett színséma Nagykontrasztú színséma
Keresés
Főoldal
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ügyfélszolgálati Portálja
Nemzetközi ügyek

Fiatalok Lendületben Program

 

Az Európai Parlament és a Tanács a 2006. november 15-én hozott, 1719/2006/EK számú határozatában hozta létre a 2007-től 2013 végéig tartó Fiatalok Lendületben Programot, amely megteremti a fiataloknak szóló nem-formális tanulási tevékenységek támogatásának jogi keretet.

 

A Fiatalok Lendületben Program (Youth in Action Programme) az Európai Unió nemzetközi mobilitási programja, a fiatalok nem-formális tanulását támogatja pályázati formában. A Program célja az aktív társadalmi részvétel ösztönzése, a fiatalok mobilitásának növelése, a tolerancia és a társadalmi bevonás támogatása, valamint nemzetközi együttműködések létrehozása.

A Program 13 és 30 év közötti fiataloknak szól, akik többek között nemzetközi ifjúsági cseréket, ifjúsági kezdeményezéseket valósíthatnak meg, képzéseken vehetnek részt, vagy önkéntesek lehetnek külföldön az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) keretében. A Programban az Európai Unió tagországain kívül a csatlakozásra váró országok, valamint EU-n kívüli, ún. partnerországok is részt vesznek.

 

A Fiatalok Lendületben Program magyarországi nemzeti hatósága az Emberi Erőforrások Minisztériuma, míg a program lebonyolítója a minisztérium háttérintézménye, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben működő Fiatalok Lendületben Programiroda. (www.yia.hu)

 

A 2014-től kezdődő uniós költségvetési ciklusban Erasmus+ néven összevont oktatási, ifjúsági, szakképzési és sport program indul a tagállamokban.

 

Strukturált Párbeszéd

 

A strukturált párbeszéd egy konzultációs eszköz a fiatalok és az uniós döntéshozók között az ifjúságpolitika területén. Ezt az eszközt 2009-ben hozták létre annak érdekében, hogy a fiatal generáció, vagyis a 15-30 év közöttiek kinyilváníthassák a véleményüket az őket érintő kérdésekben és, hogy a válaszaik el is juthassanak az uniós döntéshozókhoz.

A strukturált párbeszéd egy lehetőség, hogy a fiatalok és a döntéshozók megvitathassák az aktuális nemzeti és európai szintű ifjúságpolitikai kérdéseket, azonban egyben egy eszköz is arra, hogy az ifjúságpolitika megfeleljen az Európai Unió tagállamaiban élő fiatalok igényeinek és elvárásainak. Hangsúlyos még, hogy minél több fiatalhoz eljussanak az aktuális témák és kérdések és így az uniós döntéshozók minél több fiatal véleményét megismerhessék.

 

Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott, 2010-2018 közötti uniós ifjúságpolitikáról szóló állásfoglalás szerint a strukturált párbeszéd egy olyan eszköz, amely biztosítja, hogy a fiatalok véleményét figyelembe vegyék az EU ifjúsággal kapcsolatos szakpolitikáinak meghatározása során.

 

Strukturált párbeszéd az Európai Unióban »

Összefoglaló a fiatalokkal és ifjúsági szervezetekkel a spanyol-belga-magyar elnökség alatt folytatott strukturált párbeszédről »

 

Fiatalok az online gyűlöletbeszéd ellen

 

A Fiatalok az Online Gyűlöletbeszéd ellen az Európa Tanács 2012-14 között futó projektje, amelynek célja a rasszizmus és a diszkrimináció, ezen belül is a gyűlöletbeszéd online megnyilvánulási formái elleni küzdelem, valamint a fiatalok és ifjúsági szervezetek mozgósítása annak érdekében, hogy felismerjék és fellépjenek az ilyen emberei jogi sérelmekkel szemben.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye: A fiatalokat megszólító kampány indul az online gyűlöletbeszéd ellen »

 

Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanács

 

Az Európai Unió szakminisztereiből álló, félévente 1-2 alkalommal ülésező döntéshozó testület feladata a szakpolitikát meghatározó főbb dokumentumok elfogadása. A dokumentumok előkészítése és tárgyalása a Tanács munkacsoportjában, az ifjúsági terület esetében az Ifjúsági Munkacsoportban történik, mely félévente 4-6 alkalommal ülésezik.

 

Visegrádi Együttműködés

 

A Visegrádi Négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) ifjúságpolitikai együttműködése során évente, az aktuális elnökséget betöltő ország szervezésében szakmai szemináriumra kerül sor. A találkozón a minisztériumok és háttérintézményeik képviselőin túl civil ifjúsági szervezetek is részt vesznek.

Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Ügyfélszolgálat
Lábléc
Székhely: 1055 Budapest V. Szalay u. 10-14. (Bejárat Honvéd utca - Szalay utca sarok)
Telefon: szociális és családtámogatási ügyekben: (06-1) 795-3168

oktatási és egészségügyi ügyekben: (06-1) 795-4755Link küldés
.
Cikk nyomtatás